Artrose hond

Eén op de vijf honden krijgt in hun leven last van artrose. Dit is hoe je de symptomen herkent en wat je eraan kunt doen. Artrose hond kan in alle gewrichten voorkomen, maar meestal komt het voor in de knieën, elle bogen, heupen, tenen en wervels. Artrose blijft vaak lange tijd onopgemerkt omdat hondeneigenaren denken dat het normale ouderdomsklachten zijn. Artrose is echter erg pijnlijk voor je hond, het is dus erg belangrijk om het goed in de gaten te houden. Bij twijfel raadpleeg altijd een dierenarts. Hoewel veel mensen de aandoening kennen onder de naam artrose, is de officiële naam eigenlijk osteoarthritis. 

Artrose hond

Symptomen van artrose bij honden

Bij (vergevorderde) artrose heeft je hond steeds meer pijn tijdens het lopen en wordt bewegen steeds lastiger. Helaas zijn de symptomen niet altijd makkelijk te herkennen, zeker in een vroeg stadium is het lastig. Honden proberen ook vaak hun pijn te verbergen. Artrose bij honden is te herkennen aan: stijfheid, moeilijk opstaan en liggen, langzamer lopen, stoppen tijdens een wandeling, kreupelheid, verminderde vrolijkheid of een pijnreactie bij aanraking. Als je een of meerdere symptomen ziet bij je hond is het belangrijk het te laten controleren door een dierenarts. Een dierenarts kan je helpen met het stellen van de juiste diagnose en zal je vervolgens helpen met het opstellen van een behandelingsplan. 

Wat gebeurt er met een hond met artrose

De botuiteinden van een gewricht zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een zacht weefsel zonder bloedvaten of zenuwen. Het kraakbeen wordt gevoed door gewrichtsvloeistof, deze gewrichtsvloeistof zorgt onder andere voor een goede smering van het kraakbeen tijdens beweging. In een normaal gewricht wordt de druk over het kraakbeen goed verdeeld zodat het nergens teveel belast wordt. Als de belasting in een deel van het gewricht te hoog wordt dan ontstaat er slijtage, en dit lijdt op den duur tot ontsteking. Omdat het kraakbeen moeilijk en langzaam herstelt zullen de slijtage en ontsteking toenemen. Dit is in het kort hoe artrose hond ontstaat.