Hoe herken je giardia bij de hond snel?

Giardia is een vervelende darmparasiet die erg besmettelijk is en bij honden van verschillende leeftijden voor kan komen. Het is een gevaarlijke darmparasiet, aangezien lang niet alle honden klachten ervaren. Maar hoe herken je giardia hond snel?

Wat is giardia hond precies?

Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden. Deze eencellige parasiet kan in de dunne darm van de hond leven. Een besmetting is zeer makkelijk op te lopen en je hond kan het krijgen zonder dat je het doorhebt. Door bijvoorbeeld water buiten te drinken of aan zijn poten te likken na een rondje wandelen, kan al zorgen voor een giardia besmetting. Een besmetting is dan ook moeilijk te voorkomen.

Als de parasiet door je hond is ingeslikt, zal hij zich vermenigvuldigen in de darmen. De eerste klachten kunnen zich tonen na 5 tot 16 dagen na besmetting. Toch heeft zo’n 20% van alle honden die giardia meedragen geen klachten. Wel kan de infectie erg heftig zijn en zelfs besmettelijk voor mensen zijn.

De symptomen van giardia

Niet alle honden zullen erg ziek worden van de parasiet. Toch kan je hond wel giardia hebben, maar geen symptomen tonen. Ook dit kan gevaarlijk zijn, aangezien hij het nog steeds wel kan overdragen aan andere dieren of mensen. Als ze wel symptomen hebben is dit vaak diarree, gele of slijmerige ontlasting, braken, geen eetlust en buikkrampen.

Wanneer je ziet dat je hond een van de bovenstaande symptomen heeft, is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe het gaat. Wanneer hij er meerdere dagen last van blijft hebben, zal het je opvallen dat hij een lagere weerstand krijgt, hij kan vermageren en een doffe vacht krijgt. Als je dit waarneemt, is het belangrijk om direct naar de huisarts te gaan en een ontlastingsonderzoek te doen.

Honden met een verhoogd risico

Er zijn honden die extra risico lopen om erg ziek te worden van de darmparasiet. Vaak zijn dit honden die al ziek zijn, een verminderde weerstand hebben, ouder zijn, maar ook juist pups. Ze hebben vaak al snel meerdere symptomen. Ook kan het zijn dat je hond vaker besmet wordt. De parasiet kan namelijk lange tijd in de omgeving van je hond blijven leven.

De behandeling van giardia hond kun je gelukkig makkelijk doen. Vaak krijg je een ontwormingsmedicijn van de dierenarts en moet je je hond goed wassen. Ook het hondenkussen en je huis moet je goed schoonmaken om zo alle parasieten te doden.

Tip: Puurvoordieren.nl